Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90, ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας ήταν τα γυαλιά και οι φακοί επαφής (πολυεστιακοί ή μονοεστιακοί με εφαρμογή της τεχνικής monovision). Εδώ και πολλά χρόνια ο χειρουργός οφθαλμίατρος έχει στη διάθεση του αρκετές χειρουργικές επιλογές ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κάθε περίπτωση με την καταλληλότερη μέθοδο. Η πρεσβυωπία οφείλεται στην αδυναμία προσαρμογής του ματιού σε κοντινές αποστάσεις και έχει σχέση με την σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού. Ξεκινά περίπου γύρω στην ηλικία των 45 ετών και αυξάνεται προοδευτικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο ειδικός χειρουργός οφθαλμίατρος μπορεί να επέμβει στον κερατοειδή:

α) σμιλεύοντας στην επιφάνεια του ένα πολυεστιακό προφίλ με Excimer ή FemtoLaser,

β) δημιουργώντας μυωπία στον ένα οφθαλμό (μέθοδος monovision) με Excimer Laser

γ) τοποθετώντας ένα μικρό ένθετο φακό στο εσωτερικό του κερατοειδή ή στον κρυσταλλοειδή φακό. Οι φακοί αυτοί μπορεί να είναι μονοεστιακοί ή πολυεστιακοί

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ

Σε σχετικά νέα άτομα με αρχόμενη πρεσβυωπία συνιστάται η μέθοδος
monovision με Laser ή εφαρμογή  πρεσβυωπικού προφίλ με Laser.

H διόρθωση της πρεσβυωπίας με excimer ή femtosecond laser απευθύνεται κυρίως σε νέους πρεσβύωπες. Η σμίλευση του κερατοειδή γίνεται με Excimer Laser σε συνδυασμό με femtosecond laser. Ο στόχος είναι η απεξαρτητοποίηση του ατόμου απο τα γυαλιά πρεσβυωπίας. Η συνεχώς αυξανόμενη πρεσβυωπία μετα τα 43-45, μεταβαλλει τους βαθμους της πρεβυωπίας με την πάροδο του χρόνου. Η μεθοδος αυτή είναι μια καλή λύση για ενα διάστημα αρκετών ετών σε άτομα που έχουν ακόμη αποθέματα προσαρμογής.

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας με ενδοφακούς αποτελεί την καλύτερη και την πιό μόνιμη λύση για άτομα άνω των 50 ετών ή για άτομα με υψηλή υπερμετρωπία

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας με ενδοφακούς είναι παρόμοια με την επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη. Ετσι, τα άτομα που θα υποβληθούν σε αυτή την επέμβαση δεν θα χρειαστεί να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη στο μέλλον. Οι ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως πολυεστιακοί ή μονοεστιακοί για την μέθοδο monovision. Αν συνυπάρχει αστιγματισμός, διορθώνεται και αυτός με κατάλληλο τορικό (αστιγματικό) ενδοφακό.

Τα ενδοκερατικά ενθέματα αποτελούν τη νεότερη και λιγότερο διαδεδομένη
μέθοδο για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας

Τα ενδοκερατικά ενθέματα είναι πολύ  μικροί λεπτοί φακοί διαμέτρου μερικών χιλιοστών, οι οποίοι τοποθετούνται μεσα στον κερατοειδή αφού πρώτα εχει παρασκευαστεί ενα λεπτό τούνελ με femtosecond laser. Τα ενθέματα τοποθετούνται στον ένα οφθαλμό, Ενα απο τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής, είναι η αναστρέψιμότητα της. Οπως συμβάινει και με την διόρθωση με laser, το αποτελεσμα διατηρείται μερικά χρόνια, λόγω των αλλαγων που επεργονται στον κρυσταλλοειδή φακό σε αυτές τις ηλικίες.

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας με τη μέθοδο Monovision αποτελεί ενα πολύ σημαντικό και εξειδικευμένο μέρος της διαθλαστικής χειρουργικής.

 Ανεξάρτητα απο τον τρόπο διόρθωσης, είναι πολύ σημαντικό, οι προεγχειρητικές εξετάσεις να γίνουν  με απόλυτη ακρίβεια για τον αποκλεισμό των ακατάλληλων για επέμβαση περιπτώσεων και για ένα ασφαλές και καλό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Η πολυετής εμπειρία μας (απο το 1992) σε όλο το φάσμα των διαθλαστικών επεμβάσεων, μας επιτρέπει να μπορούμε να εφαρμόζουμε διαφορετικές επεμβάσεις, με ή χωρίς laser για την επίλυση του προβλήματος σας.

Αν ενδιαφέρεστε για επέμβαση διόρθωσης της πρεσβυωπίας,  επικοινωνείστε μαζί μας για ένα  ραντεβού με τον καθ. Παντελή Α. Παπαδόπουλο, για να σας εξετάσει και να συζητήσει μαζί σας για την πιό κατάλληλη και ασφαλή μέθοδο που ενδείκνυται στην περίπτωση σας. Αν έΧΕΤΕ ΕΞΕΤΑΣΤΕί ΑΛΛΟύ ΚΑΙ ΘέΛΕΤΕ ΝΑ ΠάΡΕΤΕ ΜΙΑ ΔΕύΤΕΡΗ ΓΝώΜΗ, ΜΠΟΡΕίΤΕ ΝΑ ΣΤΕίΛΕΤΕ ΟΛΕς ΤΙς ΕΞΕΤάΣΕΙς ΣΑς ΜΕ E-mail ή ΝΑ ΚΛΕίΣΕΤΕ έΝΑ ΔΩΡΕάΝ ΡΑΝΤΕΒΟύ (δεν περιλαμβάνει εξέταση) ΓΙΑ ΣΥΖήΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥς ΟΦΘΑΛΜΙάΤΡΟΥς ΜΑς.

Η  χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Η εξατομικευμένη προσέγγιση του προβλήματος μπορεί να δώσει λύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που θέλουν να διαβάζουν χωρίς εξάρτηση από γυαλιά ή φακούς επαφής.

καθ. Παντελής Α. Παπαδόπουλος

210 988 1800

Λ.Ποσειδώνος 42, Π.Φάληρο
17561, Αττική

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Copyright  © 2020 Ophthalmo-Check ΕΠΕ