τα πρωτα συμπτωματα

ΓιαΤΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Αν είσαστε άνω των σαραντα ετών, θα έχετε ήδη παρατηρήσει ότι εχετε δυσκολία στο να βλέπετε καθαρά τα κοντινά αντικείμενα. Κουράζεστε εύκολα μετά απά διάβασμα, τα μάτια σας καίνε πολλές φορές μετά από εργασία στον υπολογιστή, αρχίσατε να μην απολαμβάνετε το διάβασμα το βραδυ όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός και γενικά αισθάνεστε ότι έχει αδυνατίσει η κοντινή όραση σας. Διαπιστώσατε ότι απομακρύνοντας το κείμενο ή αυξάνοντας τον φωτισμό, βλέπετε καλύτερα. Τι είναι αυτό που σας κάνει την ζωή δύσκολη και για πρώτη φορά σας θυμίζει την ηλικία σας;

Συνήθως δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αρχή της ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ !

Η πρεσβυωπία παρουσιάζεται συνήθως στην ηλικία των 45 ετών και είναι η αδυναμία του οφθαλμού να μπορεί να εστιάζει σε κοντινή απόσταση, πχ διαβάσματος. Σε άτομα με υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία θα εμφανιστεί σε μικρότερη ηλικία. Οι μύωπες μπορεί να μη χρειαστούν ποτέ γυαλιά πρεσβυωπίας, επειδή λόγω της μυωπίας τους εστιάζουν καλά σε κοντινές αποστάσεις. Πιστεύεται ότι η πρεσβυωπία οφείλεται στη σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού και αντιμετωπίζεται με γυαλιά κοντινής οράσεως (μονοεστιακά ή πολυεστιακά), με πολυεστιακούς φακούς επαφής, με πολυεστιακούς ενδοφακούς και πρόσφατα, με ενδοκερατικά ενθέματα που τοποθετούνται στον ένα οφθαλμό.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Παθαίνουν όλοι πρεσβυωπία;

Ναί ! Ολοι οι άνθρωποι, ανεξαρτητα απο το φύλο και την φυλή τους, μεταξύ 40 και 50 ετών θα εμφανίσουν πρεσβυωπία. Στους υψηλους υπερμέτρωπες τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πιό νωρίτερα.

Η φίλη μου, που είναι 55 ετών διαβάζει χωρίς γυαλιά. Πως είναι δυνατόν;

Τα άτομα που εχουν μυωπία, μπορούν να διαβάσουν κοντά, βγαζοντας τα γυαλια τους. Η μυωπία τους εξουδετερώνει την πρεσβυωπία και ετσι η αναγκη για κοντινά γυαλιά μηδενίζεται. Ακόμη και εαν εχουν μυωπία στο ένα ματι, μπορούν και διαβάζουν.

Πως μπορώ να βοηθηθώ στο αρχικό σταδιο της πρεσβυωπίας, χωρίς να βάλω γυαλιά;

Στο ξεκίνημα της πρεσβυωπίας, αν απομακρύνουμε λίγο το κείμενο που θέλουμενα διαβασουμε, παρατηρούμε ότι βλέπουμε καλύτερα. Ο καλός φωτισμός βοηθά επίσης πολύ, ιδίως όταν είμαστε κουρασμένοι.

Εχω συχνους πονοκεφάλους μετά από διαβασμα. Μπορεί να φταίει η πρεσβυωπία;

Πολύ πιθανό! Αν χρειάζεστε γυαλια για διάβασμα και προσπαθείτε να διαβασετε χωρίς αυτά, τα μάτια σας θα κουραστούν ευκολα και η υπερπροσπάθεια αυτή μπορί να δημιουργήσει κοπιωπία και πονοκέφαλο.

Αν φορέσω γυαλιά θα μου ανεβεί πιό γρήγορα η πρεσβυωπία;

Μύθος ! Είτε φορέσετε γυαλιά είτε όχι, η πρεσβυωπία σας θα αυξηθεί με την πρόοδο της ηλικίας. Υπολογίστε ότι η πρεσβυωπία σας θα αυξάνεται κατα μέσο όρο, περίπου 1/2 βαθμό καθε 1,5 με 2 χρόνια.  Αυτό που δίνει την ψευδαίσθηση ότι η πρεσβυωπία αυξάνεται μετα την χρήση των γυαλιών είναι το οτι συνειδητοποιείτε την μεγαλη διαφορά στην όραση με τα γυαλια σε σχεση με το γυμνό ματι.

Μέχρι ποιά ηλικία και μέχρι πόσους βαθμούς ανεβαίνει η πρεσβυωπία;

Συνήθως, μεχρι την ηλικία  των 55-58 ετών η πρεσβυωπία αυξάνεται προοδευτικά και φτάνει στους 3 βαθμούς (διοπτρίες). Ο βαθμός της πρεσβυωπιας θα προστεθεί αλγεβρικά στον βαθμό των γυαλιών που χρειάζεστε για μακρινή όραση. Αν πχ. καποιος εχει +1 βαθμό υπερμετρωπίας για να βλεπει μακριά, ο συνολικός βαθμός στα πρεσβυωπικά γυαλιά θα είναι 4 (+3+1= 4). Ενα άτομο με μυωπία -3 βαθμών δεν χρειάζεται γυαλιά για διαβασμα, διότι ο κοντινός βαθμός του είναι 0 (+3-3=0)

Υπάρχουν επιπλοκές στις επεμβάσεις αυτές;

Οπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική πράξη, και στις επεμβάσεις αυτές υπάρχει μιά μικρή πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών, η πλειοψηφία των οποίων όμως διορθώνεται. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι:  ενδοφθαλμίτιδα, κερατίτιδα, κερατεκτασία, αποκολληση αμφιβληστροειδούς, κ.α. H πολύ χαμηλή συχνότητα αυτών των επιπλοκών, καθιστά τις επεμβάσεις πρεσβυωπίας ασφαλείς, όταν εφαρμόζονται από εξειδικευμένους χειρουργούς.

Το κόστος καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία ή ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

Οχι ! Θεωρούνται διαθλαστικές επεμβάσεις και δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό φορέα. Αν συνυπάρχει καταρράκτης μπορεί να καλυφθούν από κάποιες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Η  χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Η εξατομικευμένη προσέγγιση του προβλήματος μπορεί να δώσει λύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που θέλουν να διαβάζουν χωρίς εξάρτηση από γυαλιά ή φακούς επαφής.

καθ. Παντελής Α. Παπαδόπουλος

210 988 1800

Λ.Ποσειδώνος 42, Π.Φάληρο
17561, Αττική

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Copyright  © 2020 Ophthalmo-Check ΕΠΕ